Обережно: грип птиці
Обережно: грип птиці
Грип птиці (чума птиці) – гостре вірусне захворювання, яке характеризується ураженням органів травної і дихальної систем, високою смертністю. Охоплює велику частину поголів’я у неблагополучному господарстві і на великій території навколо.
Протягом останнього часу грип птиці зареєстровано у Польщі, Словацькій Республіці, Угорщині та Румунії, які є сусідами України.
Його збудником є РНК-місний вірус. Існує можливість переадаптації штамів вірусу грипу людини до птиці та інших видів тварин і навпаки. Грип птиці швидко поширюється повітряно-крапельним шляхом і проникає до чутливого організму через слизові оболонки клоаки та кон’юнктиви. Існує й аліментарний шлях передачі збудника. Джерело інфекції – хвора птиця. Вірус може швидко поширюватися через забруднений корм, воду, підстилку, товарну продукцію (яйця, тушки, пір’я), отриману від клінічно хворої чи інфікованої птиці, а також – диких птахів.
Найнебезпечнішим джерелом збудника вважають перехворілу птицю, яка зберігає вірусоносійство не менше двох місяців.
- Захворюваність птиці на грип у господарстві може охоплювати від 80 до 100 % поголів’я і мати різний перебіг. Інкубаційний період – від 20 годин до кількох діб. Температура підвищується до 43-44°С, птиця стає пригніченою, яєчна продуктивність різко падає, спостерігаються порушення у роботі органів травлення, дихання, гребінь і сережки набувають синюшного забарвлення й протягом перших 2-х днів до 80-100% птиці гине.
Специфічного лікування при захворюванні птиці на грип не розроблено. Вся інфікована птиця підлягає знищенню.
З метою запобігання заносу вірусу хвороби, власникам птиці необхідно дотримуватись заходів профілактики:
- купувати птицю у місцях санкціонованої торгівлі за наявності ветеринарних супровідних документів;
- інформувати державну ветслужбу про наявність птиці і надавати доступ для проведення клінічного огляду і необхідних профілактичних щеплень та обробок;
- утримувати різні види птиці окремо;
- виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою; не допускати сторонніх осіб у місця утримання птиці;
- ретельно дезінфікувати всі приміщення, території, а послід та підстилку спалювати чи знезаражувати біотермічним методом;
- дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за птицею.