Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

УВАГА!!! ГРИП ПТИЦІ!!!

Оголошення
24.01.2020

Шановні мешканці громади!!
УВАГА!!! ГРИП ПТИЦІ!!!
Первомайське міжнародне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що у Вінницькій області, згідно результатів дослідження Державного наукового – дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, встановлено діагноз на грип птиці типу А- субтипу Н5 на ПП «Хуторі» с. Бугаків Немирівського району Вінницької області.
Грип птиці - гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана будь-яким вірусом грипу A: субтипів H5 та H7, або з індексом внутрішньовенної патогенності (IVPI) для курчат шеститижневого віку більше 1,2, або який спричиняє щонайменше 75 % летальних випадків у курчат чотири - восьмитижневого віку, інфікованих внутрішньовенно. Грип птиці характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту та перебігає у виді епізоотій та ензоотій.
Збудник грипу птиці - РНК - вірус, за комплементзв'язувальним антигеном споріднений з вірусом типу A людей і тварин.
Визначені віруси пташиного грипу можуть інфікувати людину і являють значний ризик для її здоров'я.
Клінічні ознаки грипу птиці є мінливими і залежать від вірулентності вірусу, виду птиці, віку, статі, супутніх хвороб і навколишнього середовища тощо.
Клінічні ознаки у курей різноманітні: від слабовиражених до гострого перебігу, з високою смертністю без проявів будь-яких симптомів або з мінімальними ознаками депресії; відсутність апетиту, раптова загибель великої кількості птиці у стаді; хвора птиця сидить або стоїть у напівкоматозному стані з опущеною головою. При цьому загибель птиці досягає 80 - 100 %. Кури, інфіковані вірусом пташиного грипу, несуть яйця без шкаралупи і з часом припиняють яйцекладку. Хвороба супроводжується депресією, втратою чутливості, сльозотечею, набряками в ділянці голови і шиї, ціанотичністю слизових оболонок, гребінця та сережок, водянистим проносом, рідше - симптомами ураження органів дихання.
У бройлерів клінічні ознаки високопатогенного грипу менше виражені, ніж у інших видів птиці, і характеризуються пригніченням, сонливістю, відсутністю апетиту та підвищеною летальністю. Також спостерігаються набряки голови та шиї, ознаки ураження нервової системи, зокрема викривлення шиї та атаксія.
Вірус грипу птиці чутливий до дії 3 % розчину їдкого натру, хлорного вапна, креоліну, фенолу. Віруцидно діють 2 % розчини формальдегіду, азотної кислоти, ефіру, хлороформу та препарати йоду. Прямі сонячні промені знезаражують вірус протягом 50 - 55 год., температура + 56° C - протягом 3 год., + 60° C - протягом 30 хв., + 65 - + 70° C - протягом 2 - 5 хв.
На інфікованому пір'ї вірус зберігає патогенність 8 - 20 днів, у крові та ексудаті в запаяних ампулах у ліофілізованому вигляді - понад 2 роки

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше