Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

МИ ПАМ'ЯТАЄМО!...

Новина
29.01.2020

29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва відбувся бій. Загін Вільного Козацтва армії УНР, помічний студентський курінь та юнацька школа – всього близько чотирьох сотень вояків тримали оборону проти 4-тисячного підрозділу Червоної гвардії, сформованого зі петроградських і московських червоногвардійців, а також матросів Балтійського флоту.
Оборонці призупинили наступ та здійснили відступ, руйнуючи за собою колії та мости. Ворог втратив боєздатність на чотири дні.
Офіційного підтвердження точної кількості загиблих досі немає. За свідченням учасників подій ймовірно вбито було близько 300 осіб з українського боку. Доктор історичних наук Павло Гай-Нижник: «Сам Гончаренко, який очолював загін, рапортував про втрату 280 бійців. Спеціальна комісія, створена після повернення військ УНР до Києва, виявила на місці боїв 27 тіл загиблих. Саме їх поховали на Аскольдовій могилі в столиці України. »
Сьогодні ми вшановуємо пам’ять молодих воїнів, загиблих в бою під Крутами сто два роки тому — 29 січня 1918 року.
МИ ПАМ’ЯТАЄМО!…

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше